Bolovi posle amputacije

Fantomski bol je bol koji se javlja posle amputacije nekog ekstremiteta. Pacijent oseća bol u ekstremitetu koga više nema (amputiran je).

Recepti:

Još dugo, često i godinama posle amputacije, nastupaju izuzetno jaki fantomski bolovi. Iskustvo pokazuje da oblozi od kaše gaveza (vidi tekst o gavezu, odeljak Načini upotrebe) doprinose ublažavanju bolova koji postepeno sasvim nestaju. (2)

Isto tako izvanredno deluje i esencija od crnog luka. Na kolutove isečenim crnim lukom napuni se boca do grlića, a preko njega se naspe rakija od žita, jačine 38-40%, pa se 10 dana ostavi na suncu ili na toplom mestu, a potom uspe i bočice. Ovom esencijom mažu se amputacioni patrljci. (2)

Mnogo pomaže i čaj od korena perunike, koji se vadi u oktobru, opere četkom i okačen suši. Osušeni koren se samelje u prah, najbolje u isluženom mlinu za kafu, mak ili za prezlu. Pola male kašike ovoga praha preko noći ostaviti da stoji u četvrt litre vode; u toku dana piti jednu do dve šolje, u gutljajima. (2)

Amputacione patrljke trebalo bi triput nedeljno kupati u timijanu (prva kupka može da se upotrebi, ugrejana, još dva puta). Za jednu kupku uzima se puna šaka timijana. - Preporučuje se stavljanje obloga od jastučića napunjenih timijanom ili prečicom. U platnenu navlaku stavi se 100 do 150 g navedenih lekovitih biljaka. (2)