Maske za masnu kožu lica

Šargarepa

Veliku, sočnu šargarepu narendati. Ako je suviše sočna dodati malo talka. Gotovu kašu naneti na lice. Preporučuje se za masnu kožu, sa aknama i bledu kožu.

Sitno narendati šargarepu, pomešati sa penom od jednog belanca i dodati brašno da bi se napravila kašica. Masku naneti na lice i vrat. Držati 15-20 minuta. Uveče protrlhjati lice tamponom od vate namočenim u sok od kupusa.

Paradajz

Komade paradajza staviti na lice. Preporučuje se za masnu kožu sa velikim porama.

Ribizla

Iscediti sok od šake bele i crvene ribizle, pomešati sa 1 kašikom krompirovog brašna, kašicu naneti na lice. Dobro sužava pore.

Kupus

Samleti na mašini za meso listove kupusa i napraviti kašicu sa ulupanim belancetom. Naneti na lice i vrat i držati 15-20 minuta.

Grožđe

Uzeti 2-3 grozda, odvojiti kožicu i trljati lice i vrat sokom. Kroz 15-20 minuta oprati lice.

U jednu kašiku kaše grožđa staviti pola žumanceta, malo brašna ili skroba i sve to dobro mešati dok se ne dobije homogena masa. Masku naneti na lice i držati 20 minuta. Oprati lice toplom vodom, a zatim hladnom. Preporučuje se za masnu kožu.

Jabuka

Očistiti jabuku srednje veličine, naseći na kockice i skuvati u malo mleka tako da se stvori gusta kašica. Toplu kašicu naneti na lice i kroz 20 minuta oprati hladnom vodom.

Krastavac

Narendati 2 krastavca, dodati 100 ml vodke, ostaviti da stoji 7 dana i procediti. Masku od gaze namočiti tinkturom i staviti na lice (15 minuta). Primenjuje se za sužavanje pora na masnoj koži.

Maska od dečjeg pudera

U jednu kašiku dečjeg pudera sipati 3% rastvor vodonik peroksida ili sirovo mleko u količini da se dobije kašica. Naneti na masne delove kože.

Dunja

Dunju narendati.Dobijenu kašicu pomešati sa ulupanim belancetom i staviti na lice. Maska se koristi kod krupno naborane masne kože.

Višnja

Jednu kašiku soka višnje pomešati sa malom količinom krompirovog brašna i staviti na kožu (20 minuta). Maska sužava pore i osvežava kožu lica.

Grejpfrut

Za masnu kožu se preporučuje maska od soka grejpfruta i pšeničnog brašna. Maska se drži na licu 15-20 minuta.

Kantarion

Samleti suvi kantarion, preliti vrelom vodom da bi se dobila kašica, zagrejati do temperature 60-70 °C, zatim ohladiti. Masku naneti na čistu kožu i držati 15-20 minuta. Sprati toplom vodom. Tretman se radi 2-3 puta nedeljno, ukupno 15-20 maski.