Rane i uboji

Ako na uboj, koji je od udarca pocrneo, stavimo svež sitno iseckani crni luk obilno natopljen finim uljem, za kratko vreme uboj će proći. (1)

List bršljana dobro se očisti i namoči u vodu u koju smo stavili troprocentnu bornu kiselinu. Listovi treba u vodi da stoje 2-3 sata. Nakon toga stavljaju se na rane i čistom belom prokuvanom krpom ili zavojem zavije. (1)

Na svježe rane koje krvare treba izgnječiti šaku hajdučke trave i priviti na ranu. Krv će ubrzo prestati i rana zaceliti. (1)

Vrlo dobro sredstvo protiv modrica i rana je arnika koja se upotrebljava u obliku tinkture. Cela biljka sa cvećem stavlja se u alkohol gde stoji deset dana. Zatim se ocedi i ostavi da se u slučaju potrebe nađe. (N.H.)

 20 g arnike, 50 g glicerina, 60 g vode. Ovaj se lek koristi kao oblog za rane. (1)

 Ako su rane gnojne i dugotrajne, onda se 100 g ranjenika (Stachys officinalis) skuva u litri belog vina i od toga stavljaju oblozi na rane, pa i kad su one otvorene od proširenih vena. Prethodno ranu treba namazati ribljim uljem. (1)

Petrovac čini istu uslugu kao ranjenik i upotrebljava se na isti način. (1)

Neven, kantarion, cvet zove - u podjednakim delovi ma dobro promešati i od te mešavine 4 kašike preliti litrom ključale vode i jedan sat ostaviti da stoji. Na ranu stavljati oblog, čistom prokuvanom belom krpom i isto tako čistom i suvom sve previti. Obloge menjati svaka 2-3 sata. (1)

Kopriva, cela biljka sa korenom - 4 kašike, kuvati 5 minuta u litri vode. Ostaviti jedan sat da stoji. Na ranu stavljati oblog, čistom prokuvanom belom krpom i isto tako čistom i suvom sve previti. Obloge menjati svaka 2-3 sata. (1)

Jaglac: koren, cvet i list - 5 kašika na litru vode kuvati 5 minuta. Vrlo je dobar lek kao oblog na rane i uboje. (1)

Ranu iz koje raste divlje meso treba svake večeri posuti mlevenim šećerom. To se ponavlja sve dok rana ne zaceli. (1)

Na stare rane koje ne zaceljuju stavlja se u prah samleven pelin. To se ponavlja sve dok rane ne zacele. (1)

Muška bokvica (sveža) dobro se opere i stavi u ulje da se natapa 24 sata. Nakon toga je izvadimo iz ulja, ranu dobro (vatom natopljenom u ulju) obrišemo i zavijemo bokvicom. Zavoj se menja dvaput dnevno: ujutro i uveče. (1)

Slatku pavlaku (kajmak) pustimo da stoji u šerpi dok se ne uhvati plesan rđavo-zelene boje. Ta plesan se pokupi u posudu i tiho na umjerenoj vatri (vatra ne sme biti jaka jer lako zagori), kuva se dugo dok masa ne postane zlatno-crvena. Kad se ohladi, posuda se zatvori pergament papirom ili celofanom. To je odličan lek za rane i kraste. (1)