Uklanjanje žuljeva

Od rada koža na dlanovima često ogrubi i dobija žuljeve. Za uklanjanje žuljeva koriste se vruće sapun-sodne kupke u trajanju od 20-30 minuta. Gornja strana šake se ne mora potopiti. Posle kupke žuljevi se uklanjaju kamenom, a zatim se ta mesta mažu vazelinom. Da bi se pripremila kupka, u 1 l vode temperature 45-50 ºC, rastvoriti po 1 kašikicu domaćeg sapuna, sode bikarbone i amonijaka. (3)

Aloja. Kašu od listova staviti na žuljeve, kožu oko njih namazati vazelinom, zalepiti flasterom i zavezati. Posle 24 sata omekšali rožnati sloj sastrugati čistim, dezinfikovanim nožem ili kamenom. Posle toga kožu namazati kremom. Ako je žulj ostao, tretman ponoviti nekoliko puta. (3)

Hrast. U skladu sa starinskom ruskom preporukom žuljevi na rukama i stopalima se mogu ukloniti na sledeći način: šake i stopala obmotati preko noći sa 2 sloja platna koje je natopljeno čajem od hrastove kore (1:5) i malo oceđeno. Povez pokriti vunenim materijalom. (3)

Krompir. Kožu oko žuljeva prvo namazati vazelinom ili zalepiti flasterom. Na žulj staviti kašu od sirovog krompira, odozgo staviti papir za obloge ili celofan i učvrstiti zavojem. Povez ostaviti preko noći. Ujutru razmekšani sloj sastrugati i naneti kremu. (3)

Crni luk. Kod ogrubele kože na laktovima, kolenima i dlanovima, kašu od luka naneti na ogrubela mesta i fiksirati flasterom. Posle 20 minuta skinuti, razmekšanu kožu sastrugati, sprati toplom vodom i namazati maslinovim ili suncokretovim uljem ili maslacem. (3)

Ovas. Za uklanjanje žuljeva se preporučuju 15-to minutne vruće kupke od čaja od slame ovsa (1:10). Nakon toga pažljivo ukloniti orožnali sloj. (3)

Maslačak. Svežim sokom maslačka, koji je isceđen iz cvetova i stabalaca, svakodnevno mazatižuljeve dok potpuno ne iščeznu. (3)

Paradajz. Orožnale delove kože i žuljeve treba trljati pireom od paradajza.   (3)

Očistiti glavicu luka, preseći je na polovinu, staviti u čašu i preliti sirćetom. Ostaviti na toplo mesto 24 sata, zatim izvaditi luk i stavljati na žulj po jedan list dva puta dnevno – ujutru i uveče umotavajući zavojem. (9)

Luk- koru od luka natopiti sirćetom i ostaviti dve nedelje. Staviti na žulj sloj kore 1-2 mm, uviti. Postupak izvoditi uveče nekoliko večeri i žuljevi će nestati. (9)

Napariti noge, dobro izbrisati da budu suve i na žulj staviti unutrašnju stranu presečene smokve. Postupak izvoditi svakodnevno uveče. (9)

Skuvati suve šljive u mleku, izbaciti koštice i vruće stavljati na žuljeve. Kada se masa ohladi zameniti je novom. Žuljevi od ovoga brzo nestaju. (9)